Aanraakarmoede

dinsdag 30 maart 2021

In onze westerse samenleving, zeker in Coronatijd, is sprake van aanrakingsarmoede! Aanraken is een primaire biologische behoefte, maar een gevoelsbeleving die steeds zeldzamer wordt. Een tekort aan aanraking leidt tot een slechtere kwaliteit van leven en vaak ontstaan psychische en emotionele klachten en door ‘huidhonger’ kunnen ook diverse lichamelijke klachten ontstaan.

Laatst sprak ik een jonge fysiotherapeut die vertelde dat er op de opleiding nauwelijks nog tijd aan massage-onderwijs wordt besteed. De aanraking zou slechts symptoombestrijding zijn en mensen afhankelijk maken van de therapeut. Ik ben het hartgrondig  met deze opvatting oneens!

Door te masseren ‘vanuit het hart’ met zorg en respect wordt ‘warmte’ overgedragen. Rust en ontspanning ervaren door de zachte aanraking, maar ook de stevige aanraking die ‘je doet voelen dat je leeft’ is zeer heilzaam en voor optimale prestaties in de sport is massage onontbeerlijk.

Als fysiotherapeut/haptotherapeut heb ik veel ervaring met de klassieke (sport)massage en de haptonomische massage. Ik luister graag naar jouw wensen en behoeftes voordat wij een afspraak maken.

  • De klassieke (sport)massage is een krachtige massage die is bedoeld om je lichaam weer in balans te krijgen. Er is bij deze massage extra aandacht voor veel gebruikte spieren en er wordt gebruik gemaakt van diepe massagetechnieken. Deze zorgen voor reacties in je lichaam die het spierherstel bevorderen. Op deze manier wordt de bloedcirculatie verbeterd, nemen klachten af en worden blessures hersteld én voorkomen.
  • Door een haptonomische massage te ondergaan is het mogelijk om meer ontspannen in het leven te staan en beter om te gaan met spanningen, emoties en (ook lichamelijke) pijn. De aanraking vergroot het bewustzijn van je lichaam en de ervaring daarvan. Daarbij word je je bewuster van de indrukken en waarnemingen uit de omgeving en leer je hier beter mee om te gaan.

In de herfst van het leven

woensdag 6 maart 2024

De herfst van het leven verwijst naar de latere jaren van iemands leven, waarin men vaak meer ervaring en wijsheid heeft opgedaan. Het is een fase waarin men kan reflecteren...

Lees verder

Autonomie of nie?

dinsdag 8 juni 2021

In de menselijke ontwikkeling is het net als in de natuur; een goede ontwikkeling hangt samen met hele kleine dingen. Wij weten nu dat aan verschillende psychische klachten een autonomieprobleem...

Lees verder

Rug aan rug

maandag 31 mei 2021

Vertrouwen speelt een belangrijke, misschien zelfs dé belangrijkste rol in elke relatie. Als spanningen in een partnerrelatie hoog oplopen en lepeltje-lepeltje liggen verworden is tot rug aan rug staan, kan...

Lees verder